Brezplačna dostava

Že ob nakupu nad 30 €.
Več o dostavi tukaj.

Kana – poslastica za modre krave

Ena od 9 sestavin naših popolnoma naravnih barv za lase Colour Me Organic je tudi kana. Na zadnjem srečanju z direktorjem indijskega podjetja Radico, g. Sanjeevom Bhattom, smo klepetali tudi o sestavinah. Radovedni smo bili, katere od vseh teh sestavin, ki jih lahko najdemo v 23 različnih barvnih odtenkih, lahko jemo.

Odgovor je bil – »Vse!«

Presenečeni?

Prav vse sestavine barv za lase Radico so rastline. Pripomba je bila le na indigo: »Če ga pojemo, nam sicer nič ni, vendar bi bilo uživanje indiga precej neobičajno. Indigo namreč izloča modro črno barvilo. Zakaj bi ga jedli?« Tudi sena, brezbarvna kana, je rastlinsko barvilo; lasem daje zlato rumeno barvo. Ko pa smo izvedeli, da kano – kljub temu, da izloča oranžkasto rdeče barvilo – nadvse rade žvečijo njihove »modre krave« (pokazal nam jih je tudi na sliki), se nam je zdela ta informacija tako prikupna, da smo v tistem trenutku vedeli, da bomo to nekega dne delili z vami – v sliki in besedi.

»In kaj naredite, da vam te krave ne pojejo vsega pridelka?« nas je zanimalo. »Ograjo postavimo, da pojejo malo manj!« je kot iz topa ustrelil direktor in se zakrohotal. Videti je bilo, da ga naša vprašanja (mimogrede, teh je bilo kar lep spisek) zabavajo.

No, če kdo še ne ve – latinsko ime kane je Lawsonia Inermis. In kana je samo ena. Črna kana ne obstaja. Rjava tudi ne. Tudi ______________ (tu smo pustili prostor za poljubno barvo, ki vam pade na pamet) prav tako ne. Naravna, čista, 100 % kana izloči samo oranžkasto rdeče barvilo in pika.

Rastlinski prah kane dobijo tako, da liste posušijo, jih zmeljejo v prah in potem presejejo. Bolj kot je ta prah fin, boljša je kana. Kana Radico je presejana kar trikrat in tretjič ročno.

Ob stiku z vodo se izloči lavson (tako se imenuje kanino barvilo), ki zmore pobarvati lase. Če rastlinski prah prelijemo z bolj mlačno ali hladno vodo, se lavson izloča zelo počasi. Če rastlinski prah prelijemo z vodo, segreto med 50 in 70 °C, pa se lavson izloči hitreje.

Skratka, Nilgai (tako se imenuje ta indijska »modra krava«, za katero ne veš – ko vidiš celo njeno telo – ali je bolj podobna konju ali kravi) bi vam povedala, da je kana zanjo prava poslastica. Zanimivo, da ji je všeč, saj je kana adstringentna, torej bolj grenkega, trpkega okusa. Upamo, da je tako zato, ker ima dovolj sladko življenje!