Brezplačna dostava

Že ob nakupu nad 30 €.
Več o dostavi tukaj.

Amla ni Alma, je pa lahko na njej

Nas kar malo zabava, ko vidimo, pravzaprav slišimo, koliko strankam se zatakne pri amli.

»Eno Almo«, reče stranka, ki bi rada kupila amlo.

Alma je žensko ime. Kot palma brez prve črke P. Pridevnik »alma« v latinskem jeziku pomeni »rdeča, rodovitna, mila«.

Amla pa je ime sočnega okroglega rumenozelenega sadeža z zeleno koščico. To je pravzaprav indijska kosmulja. Nekateri amlo poimenujejo tudi amlaki.

Amla in Alma sta povezani samo, če si Alma iz amle pripravi masko za lase, za obraz, za telo … ali če jo uporabi kot del šampona (v kombinaciji z rastlinskim prahom ritha in/ali shikakai). To je pametno narediti zato, ker amla zaradi svoje adstringentnosti lasem daje lesk. Ko Alma amlo da vase, sta prav tako skupaj.

Če pogledamo latinsko ime rastline »alma«, ni ne duha ne sluha ne vonja po Almi. In celo niti po amli. Reče se ji namreč Emblica Officinalis. Lahko pa tudi Phyllanthus Emblica. Dve latinski imeni za isto rastlino. Kako veličastno! Verjetno z razlogom, saj je amla zelo vsestranska. Razveseli lase in kožo. Koža je po 10-minutni amlini maski z antioksidativnim delovanjem lepa kot pušeljc. Če amlo pustimo na laseh učinkovati dlje časa, preprečuje izpadanje las, ker deluje tako, da krepi lasne korenine.

V Indiji žličko amlinega prahu zmešajo z vodo in napitek popijejo. Prav za oblizniti ni – za neko nenavadno, a uravnoteženo mešanico kislega, grenkega, pa na trenutek malo sladkastega in ostrega okusa gre. Je pa bomba hranilnih snovi! Vsebuje vitamin C, železo in kalcij. Ajurveda jo opeva tudi zato, ker krepi imunski sistem. Visoka vsebnost vlaknin pa blagodejno deluje na prebavni sistem. Pomaga tudi pri razjedah na želodcu, zmanjšuje raven kisline ...

O amli lahko na spletu preberemo še veliko dobrega. Nas je najbolj fasciniralo to, da uživanje amle debeli in okrepi žilne stene. Si predstavljate, kakšno odkritje to pomeni za nekoga s tankimi stenami krvnih žil, ki je zaradi tega nagnjen k tisti vrsti možganske kapi, ki se zgodi zaradi pokanja žilic?

O, ti naša dragocena amla – hvala, da obstajaš!