Brezplačna dostava

Že ob nakupu nad 30 €.
Več o dostavi tukaj.

Pogosta vprašanja

Ali barva za lase COLOUR ME ORGANIC prekrije sive lase?

Da, to je seveda bistvo. Vedeti pa moramo, da popolnoma naravna barva za lase las ne pobarva na enak način kot agresivne kemične barve. Medtem ko sintetične barve pobarvajo lase popolnoma enotno ne glede na barvo las (t.i. »efekt čelade«), 100 % naravne barve vedno »upoštevajo« podlago, zato las ne pobarvajo enotno, kadar so med njimi tudi sivi lasje oziroma kadar celotna dolžina las ni enake barve (kar ponavadi ni). Če naši lasje niso 100 % sivi, ampak le delno, bo odtenek pobarvanih sivih las drugačen (svetlejši) od odtenka ostalih las, ki imajo še svoj pigment. Dejansko lahko končni videz deluje podobno kot pri pramenih. Kadar je narastka veliko in je zelo siv oziroma bel, moramo po prvem barvanju barvanje ponoviti, najbolje čez 7 do 14 dni. Tako bomo izenačili barvo narastka, ki je po prvem barvanju običajno presvetel, če je tega veliko, z barvo preostale dolžine las. Z rednim barvanjem na tri do štiri tedne se tej razliki v barvi lahko izognemo.

Ali barva za lase pobarva tudi kožo?

Barva za lase ne pobarva kože. Pobarva lase in tudi nohte (so prav tako iz roževine!), če rok ne zaščitimo z rokavicami. Kljub temu pa svetujemo, da po končanem barvanju z mokro bombažno blazinico z ušes in roba lasišča obrišemo madeže, nastale med barvanjem. Če se zgodi, da po tem, ko barvo že izperemo z las, opazimo rahlo obarvan predel tik ob lasišču (to se lahko zgodi takrat, kadar pri izpiranju barve ne uporabimo šampona), ne skrbimo, saj bo to kmalu izginilo.

Ali lahko barvo za lase COLOUR ME ORGANIC uporabim na laseh, ki so bili več let barvani s kemičnimi barvami?

Seveda. Na laseh, ki so bili barvani s kemičnimi barvami ali prelivi, lahko brez skrbi uporabimo rastlinski prah za barvanje las COLOUR ME ORGANIC. Če so naši lasje zelo poškodovani zaradi pogoste uporabe kemičnih barv v preteklosti, lahko slabo stanje nevtraliziramo po večkratnih ponovitvah barvanja las.

Ali lahko posamezne barvne odtenke iz kolekcije COLOUR ME ORGANIC mešam med seboj?

Seveda. Pri proizvodnji 23 različnih barvnih odtenkih iz kolekcije COLOUR ME ORGANIC uporabljajo 9 različnih sestavin (posušenih delov rastlin, zmletih v prah), ki so med seboj namešane v različnem razmerju. Noben odtenek ne vsebuje vseh 9 sestavin, ampak od 4 do največ 7 sestavin. Če med seboj mešamo rastlinski prah različnih odtenkov, bomo dobili svoj unikaten odtenek. Pri tem moramo paziti le na to, da rastlinski prah dveh različnih odtenkov najprej dobro premešamo v posodici, preden ga prelijemo z vodo in pripravimo maso za barvanje las.

Ali so barve za lase COLOUR ME ORGANIC zares popolnoma naravne?

Da – od prve do zadnje sestavine in zato popolnoma varne za naše zdravje. Ne vsebujejo nobenih umetnih sestavin, nobenih kemikalij, ampak izključno posušene ajurvedske indijske rastline, zmlete v prah. Vse sestavine, ki jih vsebujejo različni odtenki barv za lase COLOUR ME ORGANIC, so navedene tukaj. Med sestavinami ni ničesar drugega. In ne samo, da je rastlinski prah za barvanje las COLOUR ME ORGANIC 100 % naraven, jetudi 100 % ekološki. Čisto vsaka sestavina, ki jo vsebuje katerikoli od 23 različnih barvnih odtenkov iz kolekcije COLOUR ME ORGANIC, je pridelana z ekološkim poljedelstvom.

Barve za lase COLOUR ME ORGANIC so edine na slovenskem trgu, ki so 100 % naravne in 100 % ekološke. Naši izdelki imajo certifikate USDA ORGANIC, India Organic in ECOCERT. Slednji je za nas najpomembnejši, ker ga tistim blagovnim znamkam, ki izpolnjujejo določene pogoje, podeljuje neodvisna inštitucija. Ta francoska organizacija je bila prva, ki je v segmentu ekoloških izdelkov težila k vzpostavitvi strožjih standardov. Indijsko podjetje Radico je za svoje izdelke prejelo že več priznanj za kakovost.

Barvni odtenki na barvni karti s prameni las so testirani na popolnoma belih laseh. Kakšna bo moja barva las po barvanju, če nimam belih las?

Prameni las iz barvne karte prikazujejo rezultat po večkratnem barvanju popolnoma belih las. Barva, ki jo dosežemo z določenim odtenkom, se razlikuje od posameznika do posameznika. Točnega odtenka po končanem barvanju ni mogoče napovedati, ker je ta odvisen od naše barve las, od stanja naših las, od debeline nanosa barve na lase ter od časa učinkovanja. Tega dejstva ne jemljimo kot slabost naravnih barv za lase, ampak kot unikatno darilo Narave. 100 % naravne barve za lase so namreč popolnoma varne za naše zdravje. Z redno uporabo lahko tudi zelo poškodovanim lasem povrnemo prožnost in sijaj. Mnogi opazijo razliko v kakovosti las že po prvem barvanju.

Imam rdečkast pigment v lasu, pa mi do sedaj pri frizerju s kemičnimi barvami še niso uspeli narediti pšenično blond barve. Ali bi jo z vašim odtenkom PŠENIČNO BLOND in z rednim barvanjem lahko dosegla?

Žal ne. Pri 100 % naravnih barvah za lase mora biti izbrani odtenek tak, da je očitno, da lahko prevladuje nad našo barvo las. Le s pravilno izbranim odtenkom lahko dosežemo dober rezultat.

Kadar so lasje barvani s kemično barvo, ki je svetlejša od naše naravne barve las, bo narastek seveda temnejši in ga z naravno barvo ne bomo mogli prekriti. Tako zelo svetel odtenek kot je PŠENIČNO BLOND, lahko obarva samo svetlo blond lase ali pa zelo svetlo sive oziroma bele lase (lase brez pigmenta). Včasih je dobro razmisliti – ali raje taka barva las, kot si jo želimo ali raje zdravi in sijoči lasje – na dolgi rok.

Kako izberem pravi odtenek zase?

Ko med popolnoma naravnimi barvami za lase COLOUR ME ORGANIC izbiramo odtenek zase, moramo izbrati takega, ki je čimbližji naši naravni barvi las ali temnejši. Če je očitno, da je izbrana barva sorodna naši barvi las ali dominantnejša, potem je izbira prava. S 100 % naravno barvo za lase nikakor ne moremo posvetliti temnejših las. Pri izbiri odtenka so nam v pomoč fotografije modelov, ki predstavljajo posamezni barvni odtenek. Če so naši lasje temnejši od izbranega odtenka, ne bomo dosegli takega rezultata, saj popolnoma naravna barva vedno »upošteva« podlago – torej barvo las, na katero nanašamo izbrani barvni odtenek. Ker se sami pogosto vidimo drugače, kot nas vidijo drugi, je za mnenje glede odtenka dobro vprašati še koga od naših bližnjih.

Če imamo v lasu več rdečkastega pigmenta, kot je to običajno, izbiramo med pepelnatimi odtenki, ki ne vsebujejo kane (PEPELNATO BLOND, TEMNA PEPELNATO BLOND, NAJTEMNEJŠA PEPELNATO BLOND). Če so ti glede na našo barvo las presvetli, lahko skupaj zmešamo rastlinski prah dveh barv COLOUR ME ORGANIC – npr. ZLATO BLOND in PEPELNATO BLOND.

Če so naši lasje zelo svetli ali skoraj povsem beli (brez pigmenta), le vmes je nekaj sivih, in z najsvetlejšim odtenkom PŠENIČNO BLOND ne dosežemo dovolj opazne razlike, pa bi jo radi, nam kombinacija dveh odtenkov lahko pomaga do boljšega rezultata. Zmešamo npr.: 2/3 odtenka PŠENIČNO BLOND in 1/3 odtenka SVETLA PEPELNATO BLOND (SVETLA PEPELNATO BLOND za razliko od PŠENIČNO BLOND vsebuje nekaj kane, zato dobimo malenkost toplejši odtenek). Ali pa zmešamo npr.: 2/3 odtenka PŠENIČNO BLOND in 1/3 odtenka PEPELNATO BLOND (če želimo ostati pri hladnem odtenku).

Koliko časa moram pustiti barvo delovati na laseh?

Zmes, ki jo dobimo, ko rastlinski prah za barvanje las zmešamo z vodo, pustimo učinkovati na laseh najmanj 60 minut (če je možno, raje 75 ali 90 minut), za optimalen rezultat pa barvo pustimo delovati 3 ure. Daljši kot je čas delovanja, lepši, intenzivnejši odtenek dosežemo. Po več kot 3 urah pa rezultat ne bo opazno boljši.

Barve za lase COLOUR ME ORGANIC vsebujejo tudi rastline, ki ne izločajo barvila, niti ne vplivajo na spremembo odtenka. Med sestavinami so zgolj zato, ker blagodejno delujejo na lase in lasišče (preprečujejo izpadanje las, draženje lasišča, utrdijo barvo, poskrbijo za lesk las …). Zato naj se nam z izpiranjem barve z las ne mudi preveč, ampak izkoristimo moč posameznih rastlin.

Moji lasje so bili beljeni. Ali lahko uporabim barvo COLOUR ME ORGANIC?

Tako agresiven kemični postopek kot je beljenje oziroma razbarvanje las, pomeni za las nekaj podobnega, kot bi za človeka pomenilo to, da bi z njega strgali kožo. Z beljenjem so lasje trajno poškodovani, zato so videti pusti in »izžeti«.

Če 100 % naravno barvo nanesemo na razbeljene lase, ti postanejo zelenkasti (zaradi klorofila). Na beljenem lasu ta zelenkast odtenek ne izgine sam od sebe, zato moramo barvanje ponoviti. To lahko storimo že čez 24 ur, čeprav je veliko bolje počakati vsaj 48 ur (čim dlje, tem bolje, ampak v takem primeru je seveda težko čakati). Če se po ponovnem barvanju zelenkastega odtenka še ne znebimo, postopek ponovimo še enkrat.

Ne glede na to, da je od beljenja las minilo že več tednov, se pri razbarvanih laseh zelenkastemu odtenku ne moremo izogniti. Imamo dve možnosti – ena je ta, da počakamo, da nam lasje zrastejo in jih postrižemo, druga pa ta, da se vseeno pobarvamo in barvanje ponovimo. Po dveh, treh ali najkasneje štirih barvanjih bo ta zelenkast odtenek popolnoma izginil.

Moji lasje so popolnoma beli. Kateri odtenek mi svetujete?

Popolnoma bele lase, torej take, ki nimajo več svojega pigmenta (tak las je »prazen«), lahko pobarvamo s poljubnim odtenkom in ne samo s takšnim, ki je blizu naši nekdanji naravni barvi las. Barvanje ponovimo čez 7 do 14 dni (če se nam mudi, lahko tudi čez 24 ur), kajti pri popolnoma belih laseh dosežemo dober rezultat šele po drugem ali tretjem barvanju. Barva mora namreč večkrat »obleči« las, da dobimo pravi odtenek. Po prvem barvanju zelo sivih ali belih las barva še ni tako temna oziroma intenzivna, kot bi lahko bila, če bi barvanje z enakim odtenkom ponovili.

Poleg tega je dobro vedeti tudi to, da ko 100 % naravna barva za lase prvič »objame« zelo sive ali bele lase (enako velja tudi, če gre samo za narastek), so ti lahko takoj po barvanju videti bolj rumenkasti ali oranžkasti, pri temnejši odtenkih pa modrikasti ali rahlo zelenkasti. Tak rezultat ni pravilo – odvisen je od kakovosti oziroma strukture in lastnosti naših las, od samega postopka barvanja in od obdobja, v katerem barvamo. Če se nam to zgodi, ne naredimo ničesar, ampak samo pustimo, da se barva razvije na laseh. Spremembo bomo dočakali najkasneje šesti dan po barvanju. Z rednim barvanjem na tri do štiri tedne takih presenečenj ni.

Da med prvim in drugim barvanjem mine vsaj 7 dni, je priporočljivo zato, ker se naravna barva vedno razvija (spreminja; ponavadi temni) na laseh še 4 do 5 dni po barvanju. V tem času sam od sebe izgine tudi morebiten modrikast ali zelenkast odtenek, ki je bil na laseh viden takoj po barvanju zelo sivih las ali velikega sivega narastka.

Kako naj med sestavinami kozmetičnega izdelka (šampona) prepoznam silikone, o katerih pišete, da so sovražnik naravnih barv za lase?

Določene kozmetične sestavine tvorijo okoli lasnega stebla film (med umivanjem čutimo gladek, svilnat las), ki naravni barvi prepreči pot do lasnega stebla in s tem to, da bi lahko normalno, neovirano opravila svoje delo.

Poznamo dve vrsti silikonov:

1. v vodi topni (ti so ponavadi v klasičnih šamponih in jih lahko izperemo z las s takim sredstvom za umivanje las, ki silikonov ne vsebuje) in

2. v vodi netopni (ti so v večini kozmetičnih sredstev za oblikovanje las in jih zgolj s šamponi ne moremo kar tako zlahka izprati z las; na laseh lahko ostanejo tudi do pol leta; na naraven in poceni način jih lahko odstranimo s prelivom, pripravljenim iz jabolčnega kisa in tople vode).


Silikone lahko s seznama sestavin prepoznamo po zelo dolgih besedah s končnicami -zone, -cone, -none, -onol ipd. A silikoni niso edine sestavine, ki lahko poslabšajo delovanje rastlinskih barvil.


V veliko pomoč pri preverjanju kozmetičnih sestavin nam je portal EWG's Skin Deep, ki je last tuje neprofitne in nestrankarske organizacije. Po vpisu izbrane sestavine v iskalno vrstico, se najprej v barvnem oblačku prikaže stopnja tveganja za zdravje (najvišja stopnja tveganja se izpiše v rdečem oblačku), po kliku na IME iskane sestavine pa pridemo še do opisa njene vloge v izdelku, opozorila, katere bolezni in težave lahko povzroča in priporočila glede omejitve uporabe. Če je funkcija neke sestavine tvorjenje filma okoli lasnega stebla (»film former«) ali da ima lastnosti balzama (»conditioning«) ali morda maske (»masking«) ali kaj podobnega, vemo, da ta sestavina ni prijazna popolnoma naravnim barvam za lase.


Pred barvanjem z naravnimi barvili tudi niso zaželene take sestavine, ki so sicer popolnoma naravne in varne za zdravje, a prav tako naravni barvi predstavljajo težavo – preprečijo pot do lasnega stebla. To so razna olja (»oil«), masla (»butter«) in glina (»kaolin«). Predstavljajte si, da si dlani namažemo z oljem in jih pomočimo v vodo. Kapljice se bodo obnašale drugače, kot če te mastne plasti ne bi bilo. Tudi nežna rastlinska barvila ne zmorejo čez take prepreke, čeprav gre za tanke sloje, ki agresivnim kemičnim barvam ne predstavljajo nikakršne ovire.

Opažam, da imam po kani suhe lase. Kaj svetujete?

Kana je čudovita rastlina – odebeli lase in jih zaščiti, a obenem deluje tudi kot »pivnik« in popije maščobo. Sena (brezbarvna kana) deluje enako, le da ne izloči oranžnordeče barve, zato v Indiji tistim ljudem,ki imajo težave s prekomernim mastenjem lasišča, prav iz tegarazloga svetujejo masko iz sene.

Vsem uporabnikom 100% kane ali 100 % sene priporočamo, da lase občasno dodatno negujejo z maskami in olji. Pripravimo amlino masko in/ali masko iz čistega, deviškega, hladno stiskanega kokosovega olja. Lahko ju uporabimo ločeno v različnem časovnem obdobju ali pa skupaj. Če ju zmešamo skupaj, mora biti gostota zmesi bolj podobna gostemu olju kot maski, da brez težav natremo celotno dolžino las – od korenin do konic.


Ker kana in sena res lahko izsušita lase, če ju uporabljamo samostojno, za barvanje las bolj priporočamo uporabo že namešanih barvnih odtenkov – kolekcijo 23 barv za lase COLOUR ME ORGANIC. Delujejo na osnovi petih rastlinskih barvil (kane, indiga, sene, hibiskusa in manjisthe), zato lahko nastane toliko različnih barvnih odtenkov, vendar so med sestavine vključene še druge ajurvedske rastline, ki blagodejno delujejo na lase in lasišče in med drugim skrbijo tudi za to, da je v laseh dovolj vlage – so popolna, najboljša možna nega za lase. Veliki večini formule posameznih odtenkov ustrezajo. Če pa kdo še vseeno občuti suhe lase, naj dodatno neguje lase, kot opisano zgoraj.