Brezplačna dostava

Že ob nakupu nad 30 €.
Več o dostavi tukaj.

Hormoni

Lasje in hormoni

Stanje naših las je zelo povezano s hormoni, prav tako pa hormoni vplivajo tudi na rezultat po barvanju las.

Kako dobro nam barva za lase pobarva naš okras na glavi, je pri ženskah v rodni dobi odvisno tudi od hormonskega stanja. Raziskav na to temo v bazi znanstvenih in strokovnih medicinskih člankov ni mogoče najti. Iz podatkov raziskav na temo hormonov v povezavi z lasmi in o tem, kaj se v obdobju 28-dnevnega ciklusa dogaja v našem telesu, pa predpostavljamo, da se je barvanju las dobro izogniti v času mesečnega perila, ko je raven estrogena in progesterona nizka, pa tudi nekaj dni pred tem.

Glede na izkušnje nekaterih posameznic se barva za lase (bodisi sintetična, bodisi naravna) v času menstruacije hitro in opazno izpere z las, vendar to ni znanstveno dokazano. Idealni dnevi za barvanje las naj bi bili po koncu menstruacije in v obdobju ovulacije, se pravi nekje med 8. in 15. dnem mesečnega cikla, ob rednih menstruacijah na 28 dni. Graf prikazuje, da je takrat razlika med ravnijo estrogena in progesterona največja (estrogen je čim višji, progesteron pa čim nižji).

Če je naš menstrualni cikel daljši ali krajši, bi se krivulji z grafa ustrezno spremenili. V primeru jemanja kontracepcije prave ovulacije ni, zato napisanega ni smiselno upoštevati.

Ženske v rodni dobi naj torej pri določanju idealnega dneva za barvanje las dajo prednost svojemu mesečnemu ciklu in šele nato pogledajo, kaj pravi koledar.