Brezplačna dostava

Že ob nakupu nad 30 €.
Več o dostavi tukaj.

Postopek barvanja

Umivanje las

Preden se lotimo barvanja las s popolnoma naravnimi barvami za lase COLOUR ME ORGANIC, moramo lase na ta postopek pravilno pripraviti.

Ni vseeno, kakšno sredstvo za umivanje las uporabimo neposredno pred barvanjem z naravnimi barvami.

Naravna barvila lahko dobro opravijo svoje delo le, če so lasje, na katere nanašamo naravno barvo, zares čisti.

Lasje so temeljito očiščeni takrat, kadar na njih ni ostankov nikakršnih oblog, ki rastlinskim barvilom preprečujejo ali celo onemogočijo delovanje.

Las ne obtežijo samo sintetični šamponi, pri katerih na seznamu sestavin najdemo silikone, ampak tudi naravni šamponi s takimi sestavinami, ki naravnim barvilom predstavljajo oviro. To so najpogosteje pšenični proteini, razna olja, karitejevo maslo, glina (kaolin) - naravne in zdravju povsem prijazne sestavine, ki pa z naravnimi barvili niso v najbolj prijateljski navezi.

Predstavljajmo si, da naoljeno kožo poškropimo z vodo. Kot vemo, se bodo kapljice obnašale drugače, kot če na rokah ne bi imeli te plasti maščobe. Podobno je z lasmi. Obloge, ki jih na laseh pušča večina sredstev za umivanje las in jih med umivanjem pod blazinicami prstov občutimo kot zelo gladek, »spolzek« las, bodo tam ostale tudi po zaključenem umivanju las. Gre za zelo tanke plasti oblog, ki so agresivnim kemičnim barvam za lase povsem nemoteče; tega pa ne moremo trditi za nežna rastlinska barvila, saj za to, da lahko opravijo svojo nalogo, potrebujejo prosto pot do lasnega stebla.

Potemtakem lahko razumemo, zakaj tudi ni dobro, da med umivanjem las in barvanjem las mine ena noč - lasje ne bodo več čisti, ker se v tem času iz lojnic že izloči maščoba (sebum), ki počasi potuje vzdolž lasnega stebla in masti las. Če se s sveže umitimi lasmi odpravimo na sprehod, pa bomo na lase »ulovili« umazanijo iz zraka. Zato se držimo pravila, da si lase umijemo neposredno pred barvanjem las. Umivanje las zaključimo s curkom hladne vode, kar je dobrodošlo predvsem pri ljudeh, ki so nagnjeni k hitremu mastenju las.

Za umivanje las neposredno pred barvanjem priporočamo rastlinski prah RITHA, ker z las temeljito odstrani maščobo in umazanijo, pri tem pa na laseh ne pušča oblog - ne obteži las. Če uporabimo katerokoli drugo sredstvo za umivanje las (sintetično ali naravno; v tekoči ali v trdni obliki), ki vsebuje sestavine, ki las obtežijo, pa si pred barvanjem las pripravimo preliv, s katerim te obloge uspešno odstranimo. Toplo vodo in jabolčni kis zmešamo v razmerju 1:1 in z mešanico prelijemo lase tako, da doseže vsa mesta kot šampon, Pustimo učinkovati 15 do 20 minut, nato izperemo. Tako bodo lasje pripravljeni na barvanje z naravnimi barvili.

Lak za lase in ostala podobna sredstva za oblikovanje las so največji sovražnik naravnih barv za lase. Večina vsebuje v vodi netopne silikone (op.: sintetični šamponi vsebujejo v vodi topne silikone). Silikoni, ki v vodi niso topni, lahko kljub umivanju las na laseh ostanejo tudi do šest mesecev. Na popolnoma naraven način jih z las odstranimo z zgoraj omenjeno mešanico. RITHA odstrani z las silikone, ki so v vodi topni, najtrdovratnejših silikonov, ki so v sredstvih za oblikovanje las, pa ne.

Video posnetek, ki prikazuje umivanje las z rastlinskim prahom RITHA, si lahko ogledate tukaj.

Priprava barve in barvanje las

Video posnetek, ki prikazuje, kako pripravimo maso za barvanje las, in video posnetek, ki prikazuje barvanje las s popolnoma naravnimi barvami za lase COLOUR ME ORGANIC, si lahko ogledate tukaj.

Čas delovanja

Narava potrebuje čas, da opravi svoje delo. Ne skrajšujmo ga po nepotrebnem, saj čas učinkovanja pomembno vpliva na rezultat.

Optimalen čas delovanja je 3 ure, minimalen pa 90 minut. Po več kot treh urah rezultat ne bo opazno boljši, po manj kot 90 minutah pa je lahko opazno slabši. V času delovanja morajo biti lasje in lasišče na toplem. Če uporabimo toplo kapo, nam toplote ni treba še dodatno dovajati s sušilcem za lase.

Če se barvanja las lotimo na dan, ki je za nas osebno idealen, lahko v precej krajšem času (že po dobri uri delovanja) dosežemo enako dober rezultat kot katerikoli drugi dan, ki glede na naše hormonsko stanje (ženske v rodni dobi) ali luno in astrološka znamenja (vsi ostali) ni najprimernejši za to opravilo.

Izpiranje barve z las

Po koncu učinkovanja lase temeljito umijemo pod tekočo vodo. Ali po tem, ko barvo izperemo z las, uporabimo šampon ali ne, se odločimo glede na svojo izkušnjo.

Če imamo po barvanju mehke in sijoče lase (to lahko ocenimo šele po tem, ko so lasje že osušeni, zato je prva izkušnja pomembna), sredstva za umivanje las ne uporabimo. Če imamo po barvanju puste lase, brez leska, pa šampon uporabimo in če je nujno, tudi balzam.

Uporaba oziroma neuporaba šampona oziroma sredstva za umivanje las po barvanju vpliva na razvoj barve v naslednjih štirih do petih dneh. Če las v tem času z ničemer ne obtežimo, se bo barva lažje razvijala na laseh.

Čez noč se bo iz lojnic izločala maščoba in s tem tudi odvečna barva, zato v primeru, da umivanje las s šamponom takoj po barvanju ni nujno (to presodi vsak posameznik sam), s tem tudi s tega vidika raje počakamo še kakšen dan.